Проектобюджетът за 2024 г. и промените в данъчното законодателство – плюсове и минуси. Анализ на Георги Ангелов и Любомир Каримански

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стъпката към това всички плащания над 5 000 лева да се извършват само по банков път е най-малкото необмислена. Това заяви в "Денят започва" финансовият експерт Любомир Каримански.

"Ако в София има по-добра инфраструктура за бързо преминаване от 10 000 на 5 000 лв. да се намалят кешовите потоци, то в страната не е точно така. Освен това в страната има неселени места с по 3 000 до 5 000 души, които или могат да разчитат на един банкомат, който най-често и не работи, или ако има банки в населеното място, то техните такси са много високи."

Според Каримански желанието на финансовия министър да изсветли всички потоци в икономиката е похвално, но дори и партньорите на ПП в управлението - "Демократична България", не са съвсем съгласни с това преминаване от 10 на 5 хиляди лв. и предлагат 8 000 лв. По мнението му това предложение на Асен Василев няма да донесе някакъв сериозен ефект в бюджета.

Старши икономистът на институт "Отворено общество" посочи, че електронните плащания навлизат и независимо дали ще се приеме или не тази поправка в Закона за бюджета, за хората е по-удобно да плащат с телефона си, даже вече не с карта. В този смисъл сивата икономика неизбежно ще отстъпва. От друга страна на пазара на труда има дефицит на кадри, което вдига заплатите, но вдига и тежестта на работника. Той вече е по-силната страна в много бизнеси от работодателя и иска да бъде осигурен, да си получава заплатата по банков път. Това също увеличава натиска за разкриване на сивата икономика.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад