Проф. Александрова: При силен отпор или ваксина, вирусът може да отслабне

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По-строгите мерки ще имат ефект върху разпространението на заразата, очакваме да се обекчи натиска върху здравната система. Така вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова коментира новите по-строги противоепидемични мерки, които ще бъдат въведени от властите. Тя се надява с това броят на смъртните  случаи у нас да намалее. В подкрепа на своите думи проф. Александрова приведе пример с обстановката в китайския град Ухан след  4-месечното пълно затваряне на населението. Източникът на тази информация е статия от 20 ноември в уважавано световно научно списание, обясни професорката.

След локдауна цялото население от  10 милиона души е било тестувано.  Оказалосе , че има единични случаи на заразени – едва 300 души асимптоматични  и 107, които дали повторно позитивен тест. Тези хора са били поставени под карантина заедно с всички техни близки контакти – близо 1500 души.

„Проследяват ги, докато не дадат изцяло отрицателен тест, но никой от тях не дава симптоматика. Това е един пример, както казват и самите автори, как може да се направи една такава програма за скрийнинг...“

Проф. Александров а изттъкна, че все още се знае малко за биологията на този вирус, тъй като той се изменя непрекъснато. Иначе, днешните вируси не са от вчера, а съществуват от хилядолетия и клиничната им картина не се е променила съществено. Затова проф. Александрова не възлага особени надежди за промяна в естественото поведение на COVID19.

Промяна е възможна единствено, ако вирусът бъде сериозно притиснат. Неговото поведение оттук нататък ще зависи от много фактори: не само от неговата природа, но и от хората, средата, мерките, ваксината . При силен отпор на от наша страна или ваксина, той можеда се промени и  да отслабва.

Що се отнася до ваксините, за коитонаучаваме напоследък, проф. Алаксандрова обясни, че първите две от тях почиват на РНК технология като задачата на вкарваното в организма информационно РНК  е да научи имунната система да изгради имунен отговор на вируса. Целта на тези ваксини е предотвратяване на инфекцията.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад