Проф. Атанас Семов: Европа знае, че у нас корупцията е смисъл на властта и се краде яко

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За всички европейски мислещи хора вчера пореден тъжен ден, защото България получи поредния тежък шамар от Европа. Неизбежен е изводът, унизителният 14-годишен мониторинг продължава, като към него се добави новият механизъм с новия вчерашен доклад, в който изводите са ясни и много болезнени. Най-простичкият от тях е, че в България няма ефективна борба с корупцията. Това каза в "Още от деня" конституционният съдия проф. Атанас Семов в началото на коментира си за евродоклада за върховенството на закона и неговия български прочит.

"Европа е наясно, че у нас корупцията е смисъл на властта, а не просто проблем. Европа е наясно, че у нас властта се осъществява заради подземието, че душата на властта е като метрото - дълбоко в ъндърграунда и много рядко се показва на повърхността. Европа е наясно, че у нас с половината от евросредствата се строят некачествени пътищата, а с другата половина се финансират некачествени политически субекти. Европа е наясно, че у нас се краде, яко се краде. Европа е наясно, че у нас няма никаква воля и не е имало в тези 15 години, откакто сме в ЕС, за решаването на тези проблеми. Европа е наясно, че ние лъжем, че сме напреднали, и ние в никакъв случай не бива да се заблуждаваме какво представлява този доклад", категоричен беше той.

Според него докладът е като "брюкселска дантела - наглед мек, но всъщност много скъп". "Самодоволното око може" да го прочете като положителен, заяви проф. Семков и добави, че тези доклади не се ефективен механизъм - "те са ялови".

"Те ясно показват, че Европа ясно разбира нашите безобразия, но тя не може и не бива да спре само с тези констатации. Затова този нов механизъм беше очакван с надежда в нашето общество и със сигурност ще има развитие напред във времето", продължи коментара си конституционният съдия.

По думите му Европа е наясно, че българското обществото "не може и не иска повече да търпи".

"Европа много ясно знае истината за снимките, за аудиозаписите, за документите. Европа знае за какво става дума в България. Сега дойде моментът, в който Европа не може само деликатно да го казва в доклади. Аз нямам никакво съмнение,..., че ЕС този път ще реагира по нов начин", прогнозира проф. Семков.

Той отбеляза, че е невярна представата, че ЕС няма инструменти, и припомни делата, които се водят срещу Унгария и Полша в Европейския съд. Европа дължи на държави като България "по-ясно, по-категорично насърчаване на нормалността, насърчаване на нетърпимостта към безобразията", което тя "не направи по достатъчно ясен и категоричен начин през тези 14 години", подчерта юристът.

 

Какво каза проф. Атанас Семков за необходимостта от промени в Конституцията вижте във видеото!

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад