Проф. Атанас Семов: Крайният смисъл на свободата е в правата на човека

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Част от смисъла на свободата е държавата да бъде истинска държава, а не териториалност. Европа ни наблюдава много внимателно и е наясно с това какво се случва и не се случва в България и мисля, че можем да очакваме поредица от знаци, че нашата представа за нормалност не съвпада с европейската представа за нормалност, това заяви в "Още от деня" конституционният съдия проф. Атанас Семов.

Така той коментира новината, че седем от общо десетте изпратени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинации за делегирани прокурори към новосъздадената Европейска прокуратура са били оспорени като неподходящи.

Смисълът на закона е в това да гарантира законността и правата на отделния човек. По думите му в огромна част от случаите това не е факт, тъй като смисълът на свободата и днес остава неразбран. Смисълът на свободата не е да имаш собствена държава, а държавата да работи за нацията и за гражданина.

Той подчерта, че българската държава не работи за нацията. Нацията загива, изчезва и съвсем не забелязва дори отделния човек. Датата 3 март, която отбелязваме всяка година е величава най-вече със спомена за героизма на онези апостоли на нашето Освобождение. Днес обаче не само сме забравили техния героизъм, а сме поставени в условия българските граждани да проявяват героизъм въпреки или срещу държавата си.

Големият въпрос е в това дали смисълът на свободата не е да направиш държавата си по-добра? Крайният смисъл на свободата е в правата на човека, категоричен беше проф. Семов.

Той отбеляза, че преди предстоящите избори трябва да си дадем сметка, че: "предстоят избори, за които нямаме партийни програми. Предстоят избори за управление на държавата, за което въобще не се говори за приоритети. А пред нашата държава има драматична потребност от отговорно лидерство и от много ясна стратегия за развитието на държавата".

По думите му един парламент не може да се състои само от юристи, но при липса на достатъчно юристи, истинско законодателство не може да бъде изработено. "Важно е в Народното събрание да има качествени хора, доказали се хора, не просто известни. Известността не е гаранция за свястност непременно".

Държавата ни се нуждае от шоково повишаване на доходите. Процентът на мизерстващото население у нас е най-висок в целия ЕС. Проф. Семов подчерта необходимостта от програма, която да направи качествата на народа ни продаваеми. България се нуждае от радикално намаляване на предпоставките за корупция, които са изключително много и са заложени в механизмите на властта във всички форми и равнища, посочи още проф. Семов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад