Проф. Богов: "Личната отговорност е тази, която контролира"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Властите обявиха, че сме на прага на трета вълна на COVID-19. Готови ли са лечебните заведения?

В студиото гостува изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов.
 

Проф. Богов заяви, че на седмична база новопостъпилите се увеличават средно с по 2%.

"В Ковид отделенията лежат 103 пациенти, от тях 10 са в интензивно отделение. Имаме свободни места, заетите легла са около 40% от общоразкритите, за момента са достатъчно леглата, имаме и достатъчно медици в отделенията".

Медикът сподели, че това което се вижда у нас в сравнение с другите страни е, че все още процента на заболеваемост и смъртност е по-нисък, и че това се дължи на мерките които са били взети.

"Това покачване на заболеваемостта е естественото развитие на вируса. Сега се залага на личната отговорност и с идеята, че повече ще бъдат ваксинирани. Спирането на плановите операции от понеделник в определени болници е по-скоро предпазна мярка".

Според проф. Богов отварянето на ресторантите е лична отговорност на всеки един дали да го посети или не.
Той апелира затова хората да бъдат отговорни. "Това, че ходят на заведение не ги освобождава от личната отговорност".

Записаните за постоковидната програма в "Александровска" болница са запълнени до месец юли, обяви професорът в студиото. "Това беше призив всички колеги да се включат в тази инициативи. Но, до момента освен нашата болница и още една, няма други болници, които да предлагат такава програма".

Относно електронния регистър, проф. Богов заяви, че електронна система блокира, поради факта, че много хора са се обаждали. "Опасявам се че много хора ще бъдат записани, а пък дали ще бъдат ваксинирани не е много сигурно. Озадачен съм, че всеки има право да си избира ваксината. Разлики във ваксините няма. Първите две на "Модерна" и "Пфайзер" са еднакъв тип ваксини, малко по-различна е ваксината на "Астра зенека". Чух че 14 000 са хората, които са се записали, много правилно би било ако личните лекари поемат инциативата със записванията".

В "Александровска" болница има създадена организация и няма опашки за ваксини, заяви още в студиото на "Денят започва" изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов.
Още от разговора с него може да видите във видеото.


 

Акценти