Проф. Христова: Доказани са 9 грипни вируса, има случаи на коинфекции

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Сега е сезонът на грипа и зачестяват случаите - и то на доказан грип, в референтната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести бяха доказани днес нови 9 грипни вируса", съобщи в "Още от деня" проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ. 

Поясни, че и деветте са от най-разпространения тип в Европа, като всички тези проби са на деца от 11 до 18 години. В една от пробите се секае за коинфекция - и коронавирус, и грипен вирус. 

"Това от една страна е опасно, тъй като двата вируса всъщност могат да се потенцират и дружно да нанесат по-тежки увреждания, но важното за нас е, че грипът зачестява своето присъствие и можем да очакваме и други проби с коинфекции", отбеляза проф. Христова. 

Лабораторната диагностика установява дали се касае за грип или за ковид, няма вариант само по клинични данни. Тестовете за ковид и за грип са различни. 

Проф. Христова: Апелът ми е, при пациенти, при които се отхвърли ковид, отрицателни са тестовете, да се тестват и за грип.

По думите ѝ, последните няколко дни се забавя темпът на увеличение на заболяемостта от ковид, което означава, че до две седмици наистина може да достигнем пика и постепенно да започнем да сваляме от него, което означава, че в рамките на месец би трябвало да има доста по-спокойна ситуация. 

Според нея, децата стават все по-уязвима популация, а вирусът циркулира много интензивно.

Облекчаването на мерките в редица страни се равнява на нашите мерки, макар и затегнати. Великобритания доста преди нас навлезе в бурята Омикрон, сега данните показват намаляване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят мерките, когато и ние достигнем намаляване на заболеваемостта - тези неща са свързани, подчерта проф. Христова.

Омикрон ще засегне много хора в относително кратък период от време, което ще подейства за засилване на имунитета и вероятно ще имаме няколко месеца на затишие, след което ще се пробват следващите вируси за нашия имунитет, смята тя.

Единственият начин да сме подготвени за Омикрон е като направим бустер и имаме активна имунна система, която бързо да го разпознае и да го елиминира, категорична е проф. Христова.

Заразяването с Омикрон протича по-леко в повечето случаи, но не трябва да се подценява, подчерта още проф. Христова.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад