Проф. Илчев: България трябва да разчита на себе си, а не на гаранциите на великите държави

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трудно е да се каже дали френската формула за вдигане на ветото пред Скопие е добра или не, още повече, че се получава четири дни преди крайния срок, т.е. няма техническо време да се обсъди и обмисли, това каза в "Още от деня" историкът проф. Иван Илчев.

"Историческият опит ми говори да не се доверявам на гаранциите, които дават великите държави, защото тези гаранции важат до момента, в който те имат интерес от тях", подчерта проф. Илчев.

По думите му единствената гаранция е силната позиция на България. "Трябва да разчитаме на себе си, а не на гаранциите на великите държави, защото те си имат собствени интереси".

Според историка България не е направила анализ какви ще са ползите за страната ни, ако Република Северна Македония влезе в ЕС и респективно какви биха били негативите от това. Затова и страната ни не е изразила ясна позиция.

"Струва ми се, че тръгнахме по най-лесния път - да искаме тези, които не се страхуват да се признават за българи в РСМ, да влязат в конституцията. Това обаче е път, който не води никъде", подчерта той.

Проф. Илчев подчерта, че е трудно да се определи как точно трябва да постъпят българските политици в настоящата ситуация, защото за да се реагира по определен начин, трябва да е ясно как ще реагира отсрещната страна.

"Когато от отсрещната страна най-мощната опозиционна партия, която има почти толкова депутати, колкото и управляващата, заявява твърдо и категорично, че няма да спази договора, а нейният водач казва, че България трябва да коленичи и да се извини - подобен език не съм чувал някъде в Европа досега", коментира историкът и допълни, че е недопустимо в същото време управляващите в Северна Македония да нямат официална позиция по темата.

Фактът, че в момента нямаме министър на външните работи не говори добре за България, коментира още проф. Илчев и предупреди, че страната ни трябва да подготви много по-внимателно условията си, да проведе преговорите си, да не очаква, че развръзката ще стане през следващите две седмици или месец.

Република Северна Македония е независима държава със свои собствени интереси и ние трябва да видим как могат да се напаснат техните интереси с нашите интереси, каза в заключение проф. Иван Илчев.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад