Проф. Илко Гетов: Ново лекарство за лечение на COVID-19 вкъщи се очаква през 2022 г.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ново лекарство за лечение на КОВИД-19 в домашни условия се очаква да излезе на пазара през първите три месеца на следващата година. Това обяви в "Говори сега" представителят на България в Европейската агенция по лекарствата професор Илко Гетов.

В момента няколко медикамента - под формата на таблетки, преминават различни етапи на клинични изпитания. Тези, които покажат добри резултати, може да стигнат до аптеките в началото на 2022-ра.

Предимството им е, че ще могат да се приемат вкъщи при първи симптоми на вируса. Така ще се предотврати задълбочаването на болестта и хоспитализациите се очаква да намалеят.

Цената на новите медикаменти обаче, се очаква да е висока за българския стандарт, коментира още професор Гетов. Според него сумата, срещу която ще се продава в аптеките новото лекарство срещу Ковид, зависи и от реакцията на правителството догодина, а също и на НЗОК.

В студиото на "Говори сега" професор Гетов коментира, че напълно подкрепя предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за въвеждането на "зелени сертификати" у нас.

Професор Гетов призова хората да се ваксинират освен срещу Ковид и срещу сезонния грип.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад