Проф. Илко Гетов: Ваксините решават глобален проблем, производителите носят отговорност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ваксините решават глобален проблем. Те непрекъснато се усъвършенстват, коментира в "Денят започва" проф. Илко Гетов - български представител в Европейската агенция по лекарствата.

Абсолютно нищо не се крие - всички данни са на сайта на ЕАЛ. Към началото на месец ноември 3 008 са случаите на перикардит и миокардит за Comirnaty (Пфайзер/Бионтек) при 420 милиона дози и 776 случая при SpikeVax (Модерна) към 57 милиона дози. В процентно отношение при Comirnaty става въпрос за 0,7 случая при 100 000 дози, а за SpikeVax - 1,3 към 100 000 дози, изчисли проф. Гетов и допълни, чи в Дания и Финландия беше сложена на пауза ваксинацията на мъже до 40-годишна възраст с ваксината на Модерна, с цел предотвратяване на нови нежелани случаи, защото при тази група е двойна по-голяма честотата.

Носи се отговорност от производителя за странични ефекти от ваксините, акцентира той. Европейската агенция по лекарствата не е съд и не е орган, който може да придвижи този процес напред, но има за задача да идентифицира тези случаи, да предупреди за тях, да ги включи в кратката характеристика и в продуктовата информация, за да могат всички по веригата да бъдат максимално информирани, обясни още проф. Гетов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад