Проф. Иво Петров, кардиолог: Аз вярвам в науката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доказа се в множество данни, че основният риск на усложнените пациенти с Ковид се води от сърдечно-съдовите усложнения. Това обясни в "Говори сега" проф. Иво Петров, кардиолог и член на Експертния съвет по кардиология към министерството на здравеопазването.

"Ковид може да "даде спусък" за усложняване на относително стабилно сърдечно-съдово състояние и това е основно при неваксинираните", обясни проф. Петров.

По думите му, при т.нар. "цитокинова" буря следва безконтролно тромбообразуване. Затова трябва да има синергия между специалистите в отделните специалности за лечение на пациента, допълни проф. Петров.

Има протоколи, които предпазват от усложнения, така че в този аспект сме напред в разбирането на патофизиологията на заболяването. Като пример за това проф. Петров посочи случай отпреди 2-3 седмици, когато лекарите са спасили 90-годишна жена с ковид и тромбоза в мозъка.

"Цялото ми семейство е ваксинирано - започвайки от майка ми и стигайки до 15-годишния ми син. Аз вярвам в науката", категоричен е проф. Петров.

Той допълни, че и много висок процент от медицинските специалисти в болницата му също са ваксинирани.

"За съжаление, в България се оказа, че четвъртата вълна е най-тежка. На световно ниво 52% процента от населението е ваксинирано, а забележете, в България е само 26%. Хората трябваше да бъдат екзактно позитивно информирани какво представлява ваксината и да вземат правилното решение", обясни проф. Петров.

"Всички ние знаем - ще има пета вълна и ние трябва да се подготвим за това, което предстои", допълни той.

"При ваксинираните боледуването е десетократно по-леко, това дава голямата защита, както и навременното посещение при лекар, който е специалист", подчерта проф. Христов.

 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад