Проф. Иво Петров: Сърдечно-съдовите усложнения от ковид са съществени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Персоналът в нашата болница е защитен на около 92% - 77% са напълно ваксинирани и около 12% са прекарали заболяването. Това каза проф. Иво Петров в „Денят започва“.

„Когато населението е информирано, то взима правилното решение, т.е. информираното решение, обикновено е правилното“, допълни той.

Според проф. Петров страховете на всички хора за безпредметни, тъй като вече са излезли доказателства от многомилионни дигитални записи, които са показали ролята на ваксините от гледна точка на намаляването на риска.

„Сърдечно-съдовите усложнения от ковид са съществени. Повече от 20% от случаите, които завършват фатално, за съжаление, една от причините е сърдечно-съдово усложнение“, уточни професорът.

Той коментира, че трябва да се мисли в посока хората да бъдат предпазени от усложнения, а това е необходимо да се случи навреме. На този етап един от начините е ваксинацията.

„Едно от основните усложнения, дори на късно прекаралите ковид, е превишената склонност към тромбообразуване. Неслучайно в повечето международни клинични ръководства залегна ранната профилактика на тромбообразуването с антикоагуланти“, изясни Петров.

Вижте целия разговор във видеото.