Проф. Иво Петров: В момента болниците са най-сигурните места от гледна точка на COVID-19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Има няколко съществени физиологически нарушения, до които COVID-19 води, не поради някакво въздействие на самия вирус, а по-скоро като реакция на нашия организъм. И то е свързано както с намаляване на кислородното съдържание, така и с повишена склонност към тромбообразуване и повишена склонност към възпаление - т.нар. възпалителна буря." Това обясни в Сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

"Ние още в началото забелязвахме известно разминаване между намаляването на вирусното число и покачването на възпалителните и тромботичните усложнения. Това в страни с много повече случаи от нас и много повече данни се доказа, че тези, които по-тежко преживяват инфекцията, имат такива послеследващи нарушения, които нямат връзка с числото на вируса - тоест това вече е една тригерирана, собствена реакция на нашия организъм, на нашия имунитет", добави той.

Проф. Петров подчера, че няма специфично антивирусно средство срещу COVID-19 и най-вероятно така ще бъде още дълго време. В личния си опит, обаче, кардиологът е установил, че йонизирането на въздуха и на водата е ефикасно в ранните фази на заболяването.

"Ние в България разполагаме с едни от най-добрите средства благодарение на един от най-големите изобретатели на нашето съвремие - проф. Ганев, и аз смятам, че трябва да се обърне повече на внимание на такива средства, които биха могли да защитят огромни групи от хора", отбеляза той.

Вече е ясно, че има послеефект на инфекцията и трябва много да се внимава и от клинична, и от лабораторна гледна точка. Натрупани са категорични данни за лабораторните показатели, които трябва да бъдат проследявани и за започващия тромботичен процес, и за възпалителния процес, продължи проф. Петров.

"За съжаление сърдечносъдовите заболявания са един от таргетите. Оказва се, че при хората, които имат сърдечносъдови заболявания, смъртността на заразените е най-висока. Не че сърдечносъдовите заболявания са предпоставка за инфекция, но тези, които имат изходно сърдечносъдово заболяване и са заразени, имат по-голям риск, защото са по-податливи и на възпаление, и на тромбообразуване, и на намаление на кислорода в кръвта", подчерта той.

Според него трябва да има лабораторни изследвания поне 2-4 седмици след прекратяване на активната инфекция и да се проследява и клиничната картина.

"Тоест, ако пациентът отново получи задух или кашлица, явно нещата не са на добре. Това са характерните за намаление на кислородното съдържание симптоми", допълни професорът.

Какво още каза кардиологът вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад