Проф. Кирил Топалов: Македонската кауза обединява над 86% от българите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Без резултат завършват всички съвместни заседания на Комисията по историческите и образователните въпроси между България и Република Северна Македония. Какво предстои по оста София - Скопие? По темата в "Денят започва" разговаряхме с проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Република Северна Македония.

Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние не можем да се откажем от нашите исторически корени и историческата ни идентичност. Тази идея от 80 години обединява почти целия български народ, посочи проф. Топалов.

Той отбеляза, че във външнополитически план българите са ориентирани в две посоки - едните предпочитат европейската ориентация на България, други - руската. Единственото, което ги обединява, е македонската кауза. По думите му, ако се намери политик, който да предаде тази кауза, това е най-сигурният път да се самоубие политически.

Според него надеждите на политиците в Република Северна Македония македонската кауза да бъде предадена в сегашната политическа ситуация у нас, са суетни. "Никой не може да принуди България да пусне една държава, която не е скъсала с тоталитарната комунистическа държавно-творческа енергия и форма на управление и която сама се мъчи да изработи правилата, по които да бъде в ЕС. Това е чудовищно."

Република Северна Македония не изпълнява задълженията си по договор със съседна страна-членка. "Вече трябва да забравим това, че са ни братя, братовчеди и т.н.", каза проф. Топалов и допълни, че трябва да гледаме на тях като на съседна държава, към която се отнасяме със симпатия, с доверие, но и тя трябва да ни върне същото.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад