Проф. Матанов: Изучаване на македонски в България - не може да стане

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Македонизмът е дело на сърбите, това е пределно ясно. И той е изграден на антибългарска основа. Ако се подобрят отношенията с България, един от основните клонове на тази доктрина трябва да падне. От тяхна гледна точка това е естествено, от наша - задълбочава разделението.

Това заяви в "Денят започва" историкът проф. Христо Матанов.

Преди броени дни стана ясно, че в училищата в Република Северна Македония ще се изучава сръбски език и култура. Това решение, което беше анонсирано от Скопие, веднага предизвика и реакция у нас от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Каракачанов с остра критика към политиците в Скопие

"Преди няколко години в Република Северна Македония се натъкнах на масово разпространение на сръбски вестници, масово излъчване на сръбски телевизии, български вестници почти няма, а телевизии - 1. Този процес тече независимо, че е било забранявано при Груевски", допълни проф. Матанов.

Той не си представя да се изучава македонски у нас.

"Това няма да стане по никакъв начин, това значи връщане на онези времена, в които една сегашна парламентарна партия насилствено въвеждаше македонизма и това продължи доста години", категоричен беше историкът.

Според него, това, че ние веднъж сме приели македонския език и македонската нация, сега е основен аргумент на македонците.

"Пътят на сближаване е въпрос и на двете страни. Ние нашия път можем да си го извървим. Те трябва да извървят своя, но засега поне не го виждам, Така че, те трябва да се поопържат в собственото си масло, за да разберат, че сегашната политическа обстановка е различна от едно време", допълни проф. Матанов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад