Проф. Матанов: Превръщането на "Св. София" в джамия е пореден удар върху светския характер на Турция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Турция реши "Света София" да стане действаща джамия и за днес е насрочена първата молитва. Православният свят, Ватикана, Европа и САЩ реагираха с призиви емблематичната сграда с историческо значение да остане музей и да не се превръща в молитвен дом.

"Това е предизвикателство към християнския и част от православния свят и очакване всичко да се размине само със словесни декларации. Това е най-кратко казано", обобщи в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Христо Матанов - преподавател в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Според историка наблюдаваме "връщане към османското минало, потушаване на чувството, че са завоеватели".

"Връща се статуквото, установено от Мехмед II Завоевателя", уточни той.

По думите му няма реална "молитвена необходимост" тази "светиня на християнското ранно-средновековно изкуство" да се превръща в джамия.

"Това е очевиден жест към проислямистките кръгове, които отдавна искаха това нещо, и пореден удар върху светския характер на Турция. Ударите са доста последователни - и срещу военните, и законодателни, и т.н.", отбеляза проф. Матанов.

За него значението на "Света София" е огромно - "тя дава образец за църковно строителство, който не може да бъде настигнат и надминат, защото практически тя е строена с ресурсите на обединена Европа".

Историкът беше категоричен, че "словесните реакции очевидно не са достатъчни".

"Когато една велика сила, а Турция е такава, реши да направи нещо, тя е предварително е подготвена, че е възможно да има негативна реакция... Турция опитва какво ще стане и ако всичко се ограничи само със словесни реакции, нещата бързо ще бъдат забравени", прогнозира проф. Матанов.

Той добави, че Европа и Русия не реагират по-остро на случващото се, "защото, ако трябва да сложим ръка на сърцето, съдбата на "Света София" не вълнува света и това никога не е било новина от първа страница.

"Интересното е, че съвременното правителство на Турция нарушава едно по едно основните завети на Кемал Ататюрк - тоест отстъпва от светския характер на държавата, които Ататюрк беше наложил, включително и със сила", заключи историкът.

 

Целия разговор с проф. Христо Матанов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад