Проф. Неделчев за 10 ноември: Тогава не сработи усещането за българска общност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всички знаехме, че животът ни ще се промени, ще стане абсолютно различен, но никой не предвиди турбуленциите, които станаха в българското общество, и това, което става днес в Европа. Представяхме си мното по-светло бъдеще, каза в студиото на "Още от деня" проф. Михаил Неделчев - депутат от СДС в 7 ВНС, в коментара си за 10 ноември преди 31 години - голямата промяна и началото на прехода.

"Най-малко две концепции може да има за 10 ноември. Едното мислене е да приемаме 10 ноември като вододелна дата, от която се е случило нещо внезапно, нещо много радикално, окончателно и т.н. Това е визията на хората, свързани с комунистическата партия - махнахме диктатора и нещата станаха. Моето мислене, обаче, e съвсем различно - аз мисля процесуално и виждам 10 ноември в една поредица от събития, които започнаха още през 1985 година. През 1988-1989 година тези събития се ускориха", обясни той.

Според него тогава е имало "много важна източноевропейска солидарност", но при нас не е сработило усещането за "българска общност".

"Ние тогава мислехме този източноевропейски свят като нещо, което върви заедно, което се развива заедно и което има обща цел. След това, обаче, страните от Вишеградската четворка започнаха да гледат към Берлин директно и ни загърбиха нас - тоест не се движехме заедно към ЕС, което беше голяма грешка, включително и наша", подчерта проф. Неделчев и обобщи: "Трябваше блоково да се движим към Европа."

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад