Проф. Недялков: Има реална възможност за бойни действия, въпросът е политиците да се разберат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Огромна експлозия в Донецк, Русия започва учения с балистични и крилати ракети с участието на Путин и Черноморския флот - това е знак за напрежение, от една страна провокацията, от друга - тренировки с авангардни оръжия с голяма поразяваща способност, каза в "Още от деня" военният експерт полк. проф. Димитър Недялков. Според него има реална възможност за бойни действия, въпросът е политиците да се разберат по отношение на спорните въпроси около Украйна, положението в Европа, икономики, енергетики...

"Зад всичко това стоят интереси, свързани с пари, с икономика, с енергетика", отбеляза проф. Недялков. 

По думите му зад тези учения на територията на Русия със сигурност има и политика, и нещо, което трябва да се сложи на масата на политическите разговори, няма случайни неща и в тези учения.

Русия тълкува като заплаха за нейната сигурност укрепването на отбранителните способности по източния фланг на НАТО, защото има въоръжение и техника, които са близко до техните граници, това до голяма степен възможността да се реагира на тези заплахи и те търсят сигурност за границите си, обясни военният експерт. 

И заяви: "Разбира се, че има заплаха за въвличане в конфликт, особено за граничните държави. Не трябва да забравяме, че и България е гранична държава за НАТО."

Има и преки, има и косвени рискове за страната ни. Места, където биха се разгърнали сили на НАТО на наша територия са евентуални цели, отбеляза проф. Недялков. 

"Ние разчитаме на нашите въоръжени сили, които по конституция трябва да отбраняват суверитета и териториалната цялост на страната. Друг въпрос е. че в продължение на 30 години ние не отговорихме на въпроса всъщност какви въоръжени сили са ни необходими", подчерта експертът. 

 

Целия разговор вижте във видеото,

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад