Проф. Радостина Александрова: Вирусът ще остане с нас и трябва да сме готови да живеем с него

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка вълна си има лице и характеристики, специалистите сравняват последната вълна с първата вълна от Омикрон, Делта вълната и въобще с предишните вълни. Има данни, че се разпространява вирусът доста по-успешно. Вероятно това се дължи на по-доброто му справяне с бягството в някаква степен от нашия имунен отговор. Ние също не сме същите, ние също се засилваме и точно къде е границата между отслабването на вируса и нашата сила, все по-трудно ще може да се каже. Това каза проф. Радостина Александрова в предаването "Още от деня" по повод ръста на заразените с COVID-19 у нас.

Истината е, че този вирус ще остане с нас и трябва да сме готови да живеем с него. След две години и половина смятам, че оттук-нататък трябва да можем да се справяме по-успешно", коментира още проф. Александрова.

Тя изрази мнение, че най-силното оръжие срещу вируса са ваксините. "Виждаме, че вирусът еволюира, виждаме, че за кратък срок се появиха доста подварианти", обясни проф. Александрова.

"Взимането на мерки, стъпки, ограничения, не е въпрос на случайно решение, трябва да бъде предприето в точно определен момент, така че да има смисъл и да донесе полза. Вярвам, че трябва да вървим към период към който да можем да се справяме с този вирус с помощта на науката и нейните постижения", допълни проф. Александрова.

Тя подчерта също така, че хората не трябва да живеят в стерилен свят.

"Важното е, когато не се чувстваме добре, все пак да не контактуваме активно с хората около себе си, това се отнася за всяко едно време, не само по време на Ковид", посъветва проф. Радостина Александрова

 

Вижте целия разговор във видеото.

Последни броеве

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад