Прокурор Чапкънова: Борислав Сарафов е избран по старшинство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Критерият, който са избрали във ВСС за изпълняващ длъжността главен прокурор е бил по старшинство на заеманата длъжност, Борислав Сарафов е най-старшият от всички заместници и е такъв от 2013 г., той по този формален критерий е на първо място и затова изборът е бил съсредоточен върху него, съобщи в "Още от деня" Калина Чапкънова, прокурор от ВСС.

Във Висшия съдебрен съвет е постъпила молба от Иван Гешев за възстановяването му като прокурор във Върховната касационна прокуратура. По нея няма произнасяне на прокурорската колегия във ВСС и тази молба ще бъде разгледана в най-кратък срок, каза прокурор Чапкънова. Тя посочи, че е възможно Гешев да не бъде възстановен, има такъв прецедент, когато на магистрат е отказано поради отрицателно становище на етичната комисия.

Калина Чапкънова отрече върху нея да е оказвн какъвто и да е натиск за ускоряване на процедурата: "Категорично мога да заявя и при вас, че спрямо мен такъв натиск не е бил осъществяван. Да, имаше много ясни юридически аргументи, които бяха изведени на база определени факти, посочени в нашето предложение (за освобождаване на главния прокурор)".

Прокурорът от ВСС коментира и изявлението на Сарафов, като посочи, че когато един административен ръководител встъпва да изпълнява като титуляр функциите си на такъв, е добре той да направи една ревизия на състоянието на органа, който поема.

"Определено г-н Сарафов не разполага с такова време, така че не бихме могли да говорим за цялостна ревизия, но днес той ясно изрази воля да осъществи ревизия върху онези дела, които наричаме обществено значими", отбеляза тя.  

За титуляр Пленумът на ВСС трябва в 7-дневен срок след указа за освобождаванена президента да стартира новата процедура според закона. Калина Чапкънова посочи, че сроковете са законодателно регламетирани - в рамките на 4 поредни заседания на ВСС биха могли да бъдат депозирани предложенията за нов главен прокурор.

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад