Промени в кворума за общо събрание на етажната собственост - трябва ли да се провежда с присъствие под 50%?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Идеята, за промените в Закона за управление на етажната собственост, е да се улесни самото управление и то да се извършва от собствениците. За съжаление, промените не улесняват собствениците в управлението и водят до това непрофесионалните фирми да са подизпълнител на етажната собственост. Това каза в „Денят започва“ Павел Миланов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

„За първи път в Закона влиза това обикновен управител да се избира с над 50% присъствие на общо събрание. Досега не е имало никакво ограничение. При професионалните домоуправители процентите също се променят – от 67% се сваля на над 50%. Тези промени привилегироват професионалните домоуправители и се насочва вниманието към големи професионални за сметка на малките професионални фирми “, добави той.

Според Анатоли Лалчев от Асоциацията на дружествата управляващи етажна собственост не е проблем това, че фирмите домоуправители се приравнят с обикновените домоуправители. 

„Редно е, когато се избира управител на етажната собственост, той да е избран с мнозинство -повече от половината живущи в блока. По този начин се ангажира вниманието и присъствието на собствениците“, смята Лалчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад