Проучване на "Алфа Рисърч" показва, че подкрепящите "Продължаваме промяната" намаляват наполовина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новото изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 8 - 14 април сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна, отчита доста полярни нагласи. Наблюдава се изключително рязка промяна в отношението към управляващата коалиция и към правителството, като само в рамките на два месеца позитивните оценки намаляват наполовина, това казае в "Още от деня" социологът, управител на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

Динамиката, която наблюдаваме, е продиктувана от наслагването на редица кризи - кризите на войната в Украйна, инфлацията, цените на горивата и множество други проблеми, които бяха включително на междуличностно ниво в управляващата коалиция, очерта Боряна Димитрова.

Има един стратегически въпрос, който поражда тази сериозна поляризация - това са противоположните позиции на партиите по стратегически въпроси - ценностни, идеологически, политически, обясни тя.

Налице е обща тенденция към различно разколебаване в подкрепата за управляващите партии, консолидация сред симпатизантите на ГЕРБ и мобилизация на радикален вот. Според проучването ГЕРБ събират 21,7% от гласовете, а "Продължаваме промяната" - 18,4%. На трето място е БСП с 10,2%. С 9,4 на сто "Възраждане" се подрежда на четвърто място. Следват ДПС - с 7,6%,

"Демократична България" събират 6,7% от гласовете, а "Има такъв народ" - 4,5 на сто.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад