Провал на втория мандат. Какво следва?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След провала и на втория мандат какво следва? Изчерпани ли са шансовете за редовен кабинет? Кой печели от предсрочни избори? Задава ли се конституционна криза? Тези въпроси коментираха в студиото на "Денят започва" журналистите Валерия Велева и Емилия Милчева. 

Според Емилия Милчева грешка е, че договарянето на механизма за назначения в коалицията се е случило едва сега, това е трябвало да се случи още в самото начало на формиране на тази управляваща коалиция. "При едно перфектно разписано коалиционно споразумение нямаше да се стигне до тези драми", подчерта тя.

Провалът на преговорите за съставяне на правителство не е умишлен, защшто се вижда, че изборите не са най-добрият вариант точно в този момент, посочи Валерия Велева. 

"Това, което следва, никак не е розово за страната и за самите политически сили", отбеляза тя.

Какво следва? 

Двете коалиции влизат в съюз много трудно, коалиционната култура е едно от най-важните неща, коментира Емилия Милчева: "Коалиционната култура на ГЕРБ е на принципа "Ела, ще те изям". Коалиционната култура на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" първо я установяват помежду си, което не е никак лесно, тъй като говорим за един съюз от 5 или 6 партии, след което те трябва да я установят с партньора си, Това е много трудно и ние го видяхме по време на преговорите". 

След като коалицията приключи, има много несвършена работа - напрежението в Маришкия басейн, неприети закони, които спират изплащането на втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост, припомни Милчева. 


Вижте целия коментар във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад