Психологът: Психологическите рани се лекуват много бавно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Психологическите рани се лекуват много бавно. Най-важна е подкрепата, много голяма роля има общата среда, общата сигурност и доверието в средата. Това каза в "Денят започва" психологът проф. Маргарита Бакрачева в коментар за психологическа помощ, от която се нуждае 18-годишното момиче в Стара Загора.

Когато живеем продължително време в условия на несигурност, сме изправени пред алтернативата да се справяме сами, т.е. взимаме активна позиция, продължи тя и допълни, че другото е да сме в пасивната позиция на немите свидетели, които толерират проявите на насилие с мълчанието си.

"Протестите могат да се разглеждат като раздвижване и излизане от тази рамка, която е първата крачка да се създаде една среда, в която много пъти е коментирано за жертвите на насилие да имат по-голяма смелост към превантивните мерки. Усещането за подкрепа също е крачка в преодоляването на бариерите и страховете на срама и модела, който стои в основата на жертвата, за да се осигури тази превенция и да се намалят случаите на вече реализирани факти на насилие", обясни психологът.

Какво още каза проф. Бакрачева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад