Работодатели и синдикати: Бюджет 2022 има достойнства, но е напрегнат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В бюджета за 2022 година със сигурност има социалните елементи. От друга страна са предвидени безпрецедентни инвестиции - малко над 8 милиарда. Въздържам се да го определя като проинфлационен, заяви в студиото на “Още от деня” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Искам да бъде реалистичен. Бюджетът е напрегнат - 4,8% БВП трудно ще се постигне, говорим за реален ръст. Инфлацията вероятно ще бъде по-голяма от очакваното. Всичко това ще доведе до натиск за още разходи през втората половина на годината”, прогнозира синдикалният лидер.

Председателят на АИКБ Васил Велев - също гост в предаването, подчерта, че работодателите са подкрепили бюджета с много препоръки.

“Той определено има и достойнства - като запазен приоритет образование, голям ръст, практически двоен спрямо изпълнението за миналата годна, на инвестициите, запазване на данъчния модел, предвидени са антикризисни мерки, които да продължат през първото полугодие, мерки за компенсиране на свръхвисоките цени енергия. Тези достойнства на бюджета ни накараха да го подкрепим”, обясни той.

По думите, обаче, в средносрочната бюджетна прогноза и в самия бюджет при неговата актуализация трябва да се потърсят възможности за ограничаване на свръхдефицита и стремителното увеличаване на дълга.

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад