Радослав Рибарски: Кабинентът оставя подсигурени доставки на газ, не сме създали хаос

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не сме създали енергиен хаос. Добре се вижда, че въпреки множеството кризи и усложнената ситуация, особено в енергийния сектор, правителството успя да осигури доставки на природен газ, намериха се решения и за електрическата енергия и за бита, и за бизнеса, макар да са под формата на компенсации. Това каза в студиото на “Още от деня” депутатът от “Продължаваме промяната” Радослав Рибарски - председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Решен беше и проблемът с КЕВР, допълни той.

“Решението на Конституционния съд трябваше да влезе в сила и в първия възможен момент ние ние свикахме комисия, която взе решение, което после беше одобрено и в зала”, подчерта Рибарски.

Според него процедурата по избор на председател на КЕВР е била проведена съгласно Правилника на организация и дейност на Народното събрание, но обсъждането в коалиционния експертен съвет е забавило процеса с една седмица, което пък е довело до застъпване с приетите промени в Закона за енергетиката, засягащи КЕВР.

По думите му много неизвестни около доставките на природен газ идват от газовата криза в цяла Европа - на европейските пазари цените буквално растат ежедневно, защото газ няма и битка е за количества, а не толкова за цени, поясни Рибарски и добави:

“Кабинентът реално оставя подсигурени доставки, за които служебният кабинет трябва да прецени дали ще продължат по договорения график или ще се търсят алтернативи.”

Той заяви, че “Булгаргаз” все още търси начин на плащане за руски газ, който да е съобразен с европейските санкции.

“Преговорите означават и от двете страни да има компромис. Това, което разбираме е, че няма реален разговор с “Газпром” и те просто настояват “Булгаргаз” да приеме това едностранно искане за плащане в рубли”, поясни депутатът от “Продължаваме промяната”.

Според него причина за фактическия фалит на “Булгаргаз” за последните 6 месеца са огромните задължения на “Топлофикация София” към компанията.

“Ако “Топлофикация София” се издължи, “Булгаргаз” няма да е в това състояние”, отбеляза той.

Какво още каза Радослав Рибарски вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад