Радослав Рибарски: Мораториумът е непопулярна мярка, но е необходимото зло

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В енергетиката се наблюдават доста дисбаланси. Работата на постоянната вече парламентарна комисия започна и на първо място ще се пристъпи към подмяна на председателя на КЕВР, който е с изтекъл мандат, както и на един член от регулатора, това каза в "Още от деня" председателят на Комисията по енергетика в НС, депутат от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски.

За позицията ще се търси човек с мениджърски опит в енергетиката, който има аналитични способности. Предстои в енергийната комисия да се гласуват правилата за избора и след това ще стане ясно какви кандидати ще се явят, обясни той.

Рибарски коментира някои идеи на управляващите, споделени днес. Геотермалната енергия има потенциал за развитие. Ще пристъпим към проучване на капацитета и възможностите на България за геотермална енергия, уточни той.

Що се отнася до батериите - цял свят се стреми към индустриално складиране на енергия и ние ще се опитаме да сме в крак с тези технологии. Индустриалните батерии за нас са бъдещето. Дълъг път трябва да се извърви, докато се стигне до надеждна технология, но ние сме готови да тръгнем по този път, обясни Рибарски.

Заводите за отпадъци пък решават голям екологичен проблем и независимо, че изграждането на такъв завод в София получи голям негативен отзвук, за нас това е основен начин за справяне с отпадъците, отбеляза той.

В Маришкия басейн на този етап няма да се затварят мощности, увери Рибарски и допълни, че се разглеждат се възможности за комбиниране на електрическа енергия от въглища заедно с утилизиране на отпадъци.

"Забележките по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещи Маришкия басейн, са относно датата и емисиите. До 2030 г. има няколко нива на емисии, които, ако постигнем, въглищните централи могат да работят и след това", заяви Радослав Рибарски.

Той се спря и на темата за мораториума и каза, че все още вървят дискусиите по компенсаторните механизми и се разглежда вариантът мораториумът да падне по-рано. Рибарски го определи като непопулярна крайна мярка, която дава време на правителството и е нужното зло.

Парламентаризмът предполага дебати, дискусии, всеки да може да изрази своето мнение, да не се водим от политическите пристрастия на момента. Дискусията днес продължи дълго, но се стигна до решение, което българските граждани очакваха, а именно в Народното събрание депутатите да влизат със зелени сертификати, коментира Рибарски.

По думите му днешните дебати не са знак за разцепление в коалицията и не предвещават бъдещи проблеми.

Относно доставките на азерския газ Рибарски е категоричен, че няма риск за доставките му.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад