Радослав Рибарски: Не се очаква шоково покачване на цената на тока

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

КЕВР излезе с решение цената на природния газ да бъде увеличена с 25,3% предвид рязкото покачване на тази цена на международните пазари. Увеличението е голямо, но то можеше да е доста по-сериозно. Това заяви в "Още от деня" председателят на Комисията по енергетика, член на ПГ на ПП Радослав Рибарски.

"Очаквам следващия месец да се успокоят пазарите и цените да тръгнат надолу, защото отоплителният сезон приключва в цяла Европа, така че предстои нормализиране. Освен това днес бяха дадени заявки, че няма да бъдат спирани доставки на природен газ от Русия, които не са заплатени в рубли", обясни той.

Рибарски е категоричен, че тази цена ще се отрази на ценообразуването на всички стоки, като на този етап все още не е ясно с колко ще поскъпнат те. Потвърди, че правителството е уверило, че компенсациите ще бъдат продължени и през този месец. Подчерта, че не се очаква шоково покачване на цената на тока.

"Мораториумът беше краен механизъм, който замрази цените. Отсега нататък ще внесем законодателни промени, които ще доведат до дългосрочност на договорите за доставка на електрическа енергия. Това ще внесе предвидимост за следващите периоди", допълни той.

По отношение доставките на природния газ България има идентичен тристепенен план за извънредна ситуация с този на Германия, обясни Рибарски. Първата стъпка на плана предвижда да се наблюдават доставките с 24-часови дежурства. Следващата фаза е тревога и последната фаза е извънредно положение.

"В последната фаза започва ограничаване на доставките до групи потребители спрямо тяхната значимост за доставка на топлоенергия и производства с постоянен цикъл", каза още той.

Потвърди отново, че България ще участва в съвместното договаряне на природен газ, заедно с Европа.

Меморандумът за 1 млрд. за инвестиции в чиста енергия с "Джем корп кепитал" не е разглеждан в Комисията по енергетика, като решението за това е на Министерски съвет, заяви Рибарски. Той обаче допълни, че един меморандум не е сериозен документ, който обвързва държавата със задължения.

Рибарски е категоричен, че досега няма информация този проект да се свързва с Плана за възстановяване. "Идеята е да си е инвестиция на тези фондове. Технологично трябва да видим какво точно ще предложат. Меморандумът е първа стъпка, в която изявяват желание да инвестират. Има доста следващи стъпки", поясни той.

Подкрепяме Андрей Гюров и смятаме, че е достойна кандидатура за гуверньор на БНБ, каза в заключение той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад