Разговорите за редовен кабинет - коментар на проф. Антоанета Христова и доц. Даниел Смилов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Печелившият образ в момента е на субекта, който може да прави компромиси, ако щете да действа алтруистично, т.е. дори против собствения си интерес в името на интереса и справянето с проблемите на държавата, така в "Денят започва" проф. Антоанета Христова очерта профила на кандидата за министър-председател.

Тя смята, че политиците ни много добре осъзнават в какъв капан са хванати от самите себе си. Проф. Христова заяви, че попадайки в този капан, ти си безсилен да осмислиш и да предприемеш рисково действие за разширение на подкрепата.

"Това, което направи Борисов в последните няколко седмици, е опит да покаже и да организира, да формира послания, които хвърлят мост - което е и печелившата формула", допълни тя.  

Според проф. Христова предсрочните избори са по-вероятният вариант.

"Съставът на проектокабинета ще е насочен по-скоро към консенсус. Политическата ситуация в момента носи много голямо напрежение и противопоставяне, и когато ти си в ситуация, в която трябва да избереш и да предвидиш, имаш две алтернативи - да управляваш дълго или кратко или да отидеш на избори, тогава трябва да мислиш 2в1. Всички партии в момента имат репутационен проблем. В момента печелившият образ е на политическия лидер, който може да прави компромиси и ако щете да действа алтруистично - срещу собствения си интерес в името на обществения интерес и справянето с проблемите на държавата", коментира проф. Христова.

Според политолога доц. Даниел Смилов в този парламент има две политически възможности и те са или да има четворна коалиция между ГЕРБ, ДПС, Български възход, с подкрепата на БСП. Това е по-реалистичният вариант и е най-възможно да бъде реализиран в този парламент. Позицията на БСП обаче е, че нямат да подкрепят такъв кабинет с първия манта, но са отворили вратата да направят това с третия мандат.

Обясни, че е по-реалистично това да стане с третия мандат, защото трудният партньор за привличане в такава коалиция е БСП - те трябва да получат нещо, за да участват. Най-вероятно това ще дойде под формата на някакво министерство. По думите му затова е много важно какво послание ще бъде направено към БСП с първия мандат.

Доц. Смилов очерта и втория вариант, при който ГЕРБ биха заявили, че с тези партньори не биха управлявали, а биха предпочели Продължаваме Промяната и Демократична България. Такъв вариант може да се разиграе с втория мандат, но той е политически нелогичен и е по-скоро теоретична възможност.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад