Ръждива вода тече от чешмите на две варненски села

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жители на селата Близнаци и Приселци край Варна отново сигнализират за лошо качество на питейната вода. Хората казват, че там често стават аварии, а от чешмите им с дни тече вода с ръждиво-кафяв цвят. Проблемът се задълбочава през лятото, когато в селата има много туристи и гости.

Проблемът с качеството на питейната вода е от години, казва Петранка Николова от варненското село Приселци. Освен че е жълто-кафява на цвят, тя е и с повишено съдържание на желязо.

"Не става за пиене, не става за готвене, мътна, мръсна е водата, не става за употреба. На два-три дена чистим цедката, защото се пълни с песъчинки, има и камъчета дребни", допълни Петранка.

 

Причина за честите аварии е остарялата водопреносна мрежа в района, изградена преди близо 60 години. Проблемът се задълбочава и заради нарастващия брой на хората, които избират да живеят на село, а капацитетът на водоизточниците е малък.

"Не са предвиждани, например, имоти, които имат басейни, не е предвиден толкова големият брой на живеещи и на прииждащи към тези населени места. Това натоварва малките водоеми", обясни кметът на община Аврен Емануил Манолов.

"Нови тръби сменяха, обаче останаха и от старите, явно от едните ръждата се смесва с другите. Аз купувам натурална вода, а тук в едно село Китка има течаща, оттам ходим да си пълним", сподели Петранка.

За да се подобри качеството на водата, е необходима цялостна подмяна на водопроводната мрежа.

"Докато колегите от ВиК направят съответната ремонтна дейност, водоемите се изпразват, след това отново трябва да се запълнят. Това отнема ден-два и оттам се получават тези замътвания на водата", каза още кметът на общината.

Проблемът с водата ще бъде напълно решен, след като селата, които имат собствени водоизточници, бъдат захранени от водопровода "Камчийски пясъци". За целта е необходимо изграждане на ВиК връзка с дължина около километър и половина. В момента се изготвя проект, който ще бъде готов в началото на лятото.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад