Разкажи ми за Тимиауин

Матриархат в пустинята на Алжир

Държава: Алжир
Година: 2009
Времетраене: 30 минути
Разкажи ми за Тимиауин
За продукцията

Документален филм

Тимиауин е берберско селище и обособена общност в провинция Бордж Баджи Мохтар. Намира се в югозападен Алжир, на границата с Мали, в региона на Адрар, който е географски и културен кръстопът, с една транснационална магистрала - Номер 6.

В центъра на Адрар червеникавата градска архитектура е суданска. В Тимиауин не живеят в къщи, а в шатри. Берберското племе са туареги, наричани на местен език - танги. Те водят номадски живот - мигрират между Мали и Алжир, взависимост от условията през годината. Поминъкът е животновъдство.

Племенното устройство е Матриархат. Жената ръководи семейството, тя е е собственик на дома, образована и с открито лице. Мъжете са работната сила, те носят чалми и са с покрити лица. Отличителен за всички е синият цвят. Жените се покриват в индигово синьо, за да се пазят от студа и горещината. Мъжете се обличат във всички сини нюанси и други ярки цветове.

В Тимиауин имат свои обичаи, език и празници. Съгласно Матриархата зестрата при сватба се подготвя от майката, която ушива шатрата за новото семейство.

Както и на други места в Северна Африка и Средна Азия, тук също се провежда Годишен фестивал на едногърбата камила - за три дни през последната седмица на февруари.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад