Разследване на един държавен скандал

"Улесняване, проследяване, отърваване" - как е "контролиран" трафикът на дрога и от кого...

Държава: Франция
Година: 2021
Времетраене: 123 минути
Разследване на един държавен скандал
За продукцията

Криминална драма

По книга на Юбер Авоан и Еманюел Фанстен
Режисьор Тиери де Перети
В ролите: Рошди Зем, Пио Мармай, Венсан Линдон, Жули Мулие и др.

ФАБУЛНА НОВИНА


Френските власти залавят голяма пратка с дрога в столицата. Бивш трафикант под прикритие заявява, че може да докаже държавно участие в мрежата, начело с високопоставен шеф на полицията.

СЮЖЕТ


Октомври, 2015 година. 7 тона дрога (канабис?...) преминават в камионетка през Париж, незаключени и без гранични пречки - от Мароко към Испания, за "да бъдат проследени", както пояснява Шефът на Централната служба за борба с наркотиците .

Разследващите журналисти се чудят "как се върти трафик под носа на висшестоящите - от сложност, непредпазливост или некомпетентност?".

Официално заявление на полицията за медиите е, че "Така се проследява пътят на дрогата извън Франция".

Приносителят на пратката заявява, че не е нито ченге, нито свидетел, нито трафикант. Търси журналист за разкриване на истината. В пресата са публикувани уличаващи документи, издадена е книга, стига се до съд. Междувременно се среща с твърде "медийния" Шеф за борба с дрогата, с когото добре се познават, и се стига до въпроса: "Как ще се измъкнеш този път"...

ФИЛМЪТ

Филмът "Разследване на един държавен скандал" е представен като криминална драма по действителна история от нашумялата "Афера Франсоа Тиери" с пояснението, че все пак е "фикция, в която приликите са случайни".

Сценарият е по книга на журналиста Еманюел Фанстен и Юбер Авоан.
Героят на Юбер Авоан в сюжета е Юбер Антоан. Другите филмови герои са журналистът Стефан Вилнер от "Либерасион" и Жак Биар, високопоставеният шеф на Службата за борба с наркотиците и... медийна звезда.

Разследването трябва да разобличи "тъмните ъгли в републиката".

Историята се пояснява и като "кооперация на френското правителство, испанските власти и техни внедрени лица в наркомрежата", а също и "как френската полиция използва незаконни начини "да се отърве от дрогата", като "контролирани доставки" минават безпрепятствено с цел "противодействие на наркотрафика".

Когато филмът е произведен, полицейският шеф Франсоа Тиери съди журналиста Еманюел Фанстен, по чиято книга е писан сценарият, за клевета и губи процеса. Започва процес срещу Тиери.

Филмът продължава да се разпространява.
Снимките са в Испания.

*През март и юли 2024 процесът срещу Франсоа Тиери отново нашумява медийно... и продължава. Следващото дело е обявено за септември 2024.

В предпоследна сметка не е ясно кой кого "държи", как се движи, чии са всъщност печалбите в трафика и какви са свързаните интереси освен с дрога.

Златна Романова

"Конвой"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад