Рекорден брой млади лекари желаят да се реализират в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рекорден брой млади лекари – 62,5%, желаят да се реализират в България – това сочат резултатите от анкета сред българските абсолвенти от Випуск 2023 на Медицинския факултет към МУ –София. За първи път от повече от 10 години насам процентът на оставащите в България е толкова висок. 

За мотивите и предпочитаните специалности разговаряхме в „Денят започва“ с д-р Благомир Здравков - директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и отличниците на Випуск 2023 - д-р Елица Зафирова и д-р Гергана Александрова.

„Ние искаме да останем в България, защото вярваме, че има нужда от млади специалисти, които да развиват още повече медицината и да продължат това, което предните поколения са оставили“, сподели Елица Зафирова.

Гергана Александрова добави: „Също така е важно да помагане да се развива здравеопазването в това число и детското. Смятаме, че ще бъдем много полезни за обществото ни в бъдеще“. 

Анестезиологията е най-желаната специалност от Випуск 2023 на МУ-София.

„Хубава е тази тенденция, защото в страната има нужда. Предвид това, че здравният персонал остарява, добра прогноза е, че колегите са избрали тази специалност“, коментира д-р Благомир Здравков.

Според него анестезиологията остава най-хубавата специалност.

 „Тя е за смели хора с необходимост от адреналин. Анестезиологът не отговаря просто за качественото обезболяване, той е гарант за пациента, когато е на операционната маса, в шоковата зала, в реанимацията. Анестезиолозите-реаниматори приемат най-критичните спешни случаи“, добави той. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад