Република Северна Македония ще преразгледа участието си в "Евровизия"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Представителят на Република Северна Македония в песенния конкурс "Евровизия" се оказа и с българско гражданство, което предизвика скандал при съседите ни, макар че това гражданство е отдавна.
Журналистите Александър Митев и Елена Розберг коментираха ситуацията в "Денят започва".

"За мен това е театро, което няма никаккво основание, тъй като нещатс са доста скалъпени, изглеждат не много убедителни, повод да се развихри и ПР кампания в полза на Северна Македония", коментира Елена Розберг.

И според нея стремежът на Република Северна Македония за членство в ЕС би трябва ло да означава, че всички са приели и прегърнали основните идеи на Хартата на правата, в която са изведени като цели борба с дискриминацията и социалното изолиране, както и като ценност зачитане достойнството на човека и свободата му на изразяване на всички видове свободи.

По думите ѝ имаме случай на много талантлив музикант, с много сериозно образование, много дълга музикална кариера и да си позволи една държава да се лиши от един такъв талант, според Розберг има други - странични - подбуди и основания.

Има петиция за неговото отстраняване.

"Наличието на тази петиция е много показателно колко силна е реакцията и как не трябва да се подценява. Събрала е само за няколко часа над 16 000 гласа", заяви Александър Митев.

Елена Розберг поясни, че в клипа на техния представител не се появява българският трибагреник, а това е произведение на изкуството - едно пано, една инсталация, в която са иозползвани цветовете бяло, зелено, червено и е на библейска тема.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад