Режисьорът Теди Москов навършва 60 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Режисьорът Теди Москов празнува днес своя 60-годишен юбилей.

Стефан Москов е един от най-характерните, ярки и отличителни театрални режисьори. Темите, които го вълнуват са абсурдът и стремежът към свобода. Обича минимализма в театъра или "бедния театър", както самият той го определя.

Преди да поеме професионалния път на театъра, харесва спектаклите на Леон Даниел. Почитател е на италианското кино и неговите класици.

Роден е в София. Майка му Рада Москова е известна детска писателка, поетеса, драматург и сценарист. Баща му д-р Стефан Москов е фониатър на Военния ансамбъл и след това на операта, също така е музикант и композитор.

Теди Москов завършва театрална режисура за куклен театър при проф. Юлия Огнянова. Специализира режисура за драматичен театър в академия "Дарте драматика" в Италия. Той е съосновател и режисьор на първия частен театър "Ла Страда".

Теди Москов твърди, че създава сценариите по възможностите на актьорите си, а те са Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов, Камен Донев, Валентин Танев, Никола Додов, Тончо Токмакчиев и други. След като играят представлението "Улиците" на празниците на изкуствата Аполония трупата е поканена от БНТ да заснеме телевизионна версия. "Улицата" постепенно се превръща в емблематичните 12 серии телевизионно шоу. Тя е културен финомен и запазена марка на човека в политическия преход към демократична България.

На сцената на Военния театър театралната трупа на "Улицата" играе "Майсторът и Маргарита", "Комедия на слугите", "Одисей", "Фантасмагории" и "Мармалад".

Теди Москов се занимава и с кино. През 2002 заснема игралния филм "Рапсодия в бяло", а през 2006 документалния "Преводачката на черно бели филми", посветен на дългогодишната преводачка на италиански филми Нели Червенушенва от кино "Одеон".

Други негови представления са "Редки тъпанари", "Коя гад изяде кашкавала" и "Аз обичам, ти обичаш, тя обича". Поставя и "Възгледите на един пън" в Държавен куклен театър Варна.

Навръх рождения си ден режисьорът беше спциален гост на предаването на Българската национална телевизия "Култура.БГ".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад