Росица Матева: За предстоящите избори за ЦИК са предвидени 7 700 000 лв.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сумата, отпусната за предстоящите предсрочни парламентарни избори е малко по-малка сума от тази, която е предвидена в бюджета на ЦИК за изборите на 4 април, това заяви в "Денят започва" зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя обясни, че от предишната план-сметка не са използвани всички средства. За медийни пакети сме предвидили дори малко повече от предвиденото на 4 април. Неизразходваните средства се връщат в бюджета.

Сега за ЦИК са предвидени 7 700 000 лв., които включват възнагражданията на секционните избирателни комисии, на районни избирателни комисии, допълнителните лица, които назначаваме в ЦИК по време на активен период, за разяснителна кампания, за обучение, за отпечатване на хартиените бюлетини, коментира Матева.

След като установим колко машини ще ни бъдат необходими, ще трябва да бъдат отпуснати допълнителни средства, както и сума за логистиката на машините - за транспорта им в страната и в чужбина. Поискани са справки колко избиратели има в отделните секции в страната и дали на места, където те са много над 300, е подходящо да се предвидят две или три машини, така че да е спокоен изборният процес.

Тя предположи, че за страната може би няма да се наложи допълнително закупуване на машини, а според предварително проучване за чужбина може би ще са необходими около 300 машини. Не е ясно в колко избирателни секции в чужбина ще бъдат подадени повече от 300 заявления. "Трябва да предположим каква ще е бройката", допълни тя.

Освен това в Община Благоевград предстоят частични избори за 7 кметства, насрочени за 27 юни. За там са необходими 150 машини. Трябва да се предвиди, че е възможен и балотаж. После софтуерът на тези машини трябва да бъде преинсталиран, за да е подходящ за парламентарните избори. Това е свързано отново с логистика.

Предстои ЦИК да вземе решение, в което много ясно да е посочено кой има право и как да прави видеоизлъчване или видеозаписване при установяване на резултата, каза Росица Матева.

ЦИК ще назначи по своя преценка РИК-овете, защото е факт, че има разногласия. От 31 районни избирателни комисии съгласие има само в 4 или 5.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад