Росица Велкова: Трудно може да се постигне бюджетен дефицит от 3% за 2023 г. без свиване на разходи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Служебното правителство отложи приемането на еврото. Кога е възможно влизането ни в еврозоната? "Стандартният конвергентен доклад ще бъде извършен в началото на 2024 г. При целева дата влизане в еврозоната 2024 г. ние трябваше да поискаме доклад до края на месец февруари, за да може ЕК в рамките на няколко месеца да извърши всички необходими проверки и да ни даде отговор и да препоръча на държавите членки дали сме готови за еврозоната или не", обясни в "Още от деня" министърът на финансите Росица Велкова.

При неприетите законопроекти от последното Народно събрание подавайки един конвергентен доклад, ние ще получим отговор, че не отговаря на ангажимента, който е приет.

Финансовият министър подчерта също, че единственият критерий, по който не отговаряме на Маастихтските критерии, е инфлацията. "Няма как да отговорим, ако април извършват оценката, на критерий инфлация", подчерта Велкова.

По думите ѝ служебното правителство е регулирало инфлацията, доколкото то може да окаже влияние върху енергийните източници - на цената на петрола, газа, цената на тока беше субсидирана. И посочи, че от октомври инфлацията потепенно спада.

Новата дата, която постави служебното правителство, за влизане в еврозоната е 1 юли 2024 г. "Реалистично е, ако подадем за конвергентен доклад през юли 2023 г., но трябва да имаме приети закони и да имаме увереност, че отговаряме на инфлацията с условието, че ще бъдем третирани като Хърватия с изключване на три страни с най-ниска инфлация, и да покажем устойчивост и фискална стабилносат", заяви Росица Велкова и поясни, че ако отговаряме на всички критерии, може да се говори за дата, която не е 1 януари 2024 г.или 2025, можем да говорим за дата юли 2024 г.

По отношение на бюджет 2023 г. служебният финансов министър отбеляза, че много трудно може да се постигне бюджетен дефицит от 3% за 2023 г. и следващите и това произтича, защото изоставаме в усвояването на европейските средства. През 2022 г. сме били с дефицит под 3% благодарение на икмономия на капиталовите разходи при европейското финансиране и Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ние усилено трябва да си изпълняваме имнвестициите и от самото начало на 2023 г. се наблюдава изпълнение на капиталовите разходи и изпълнение на европейските проекти", каза Росица Велкова.

Тя подчерта, че служебното правителство не може да прави промени в данъчната политика, могат само да предложат мерки за повишаване на събираемостта, като например възстановяване на намалените ставки на ДДС.

"Целта е да се увеличат приходите в бюджета и да се свият разходите, защото са през промяна в данъчната политика, само през определени мерки няма да може да се постигне дефицит от 3%" без свиване на разходи", каза финансовият министър.


Вижте целия разговор.

 

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад