Розета

Розета е закон, мечта или име на отчаянието

Държава: Франция, Белгия
Година: 1999
Времетраене: 94 минути
Розета
За продукцията

Драма

Режисьори: Жан-Пиер Дарден, Люк Дарден
В ролите: Емили Декен, Фабрицио Ронджоне, Оливие Гурме, Ан Йерно и др.

"Розета" е социална драма на братята Жан-Пиер и Люк Дарден, които поясняват, че заглавието няма нищо общо със Закона "Розета", приет в Белгия преди появата на филма.

Законът засяга експлоатацията с труд на непълнолетни, като задължава работодателите да им плащат не по-малко от минималната заплата, но не и да не ги наемат. Режисьорите добавят, че "фикцията винаги е по-интересна от действителността". Дали е така...

Историята започва с битка. 18-годишно момиче е изгонено от фабриката, в която работи, защото пробният период е изтекъл.

Розета е повече от разстроена, налага се ченгетата да я изкарат навън. Тя не е опасна, а за състоянието й има поне три причини - майка й е алкохоличка, двете живеят в каравана в прокрайнините и Розета все търси работата, с която да започне нормален живот и всеки път се надява, че най-после я е открила, но винаги е само за малко.

Всяка нощ, преди да заспи, тя си повтаря хубави неща, че ще бъде добре и ще има всичко, което няма - дом, работа, приятел. На другия ден е същото и в главата й се въртят други мисли - за предателства, убийства и мръсни номера, който са й чужди, но не и невъзможни.

Отчаянието има много лица, както и шансът, който Розета вижда в павилиона за гофрети. Продавачът там е момче, може би с проблеми и желания като нейните, а мястото е само едно...

"Христо"

"Розета" е дебют за актрисата Емили Декен с Наградата за женска роля и със "Златна палма" за филма от Фестивала в Кан (1999)

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад