Христо

Докъде стига цената на "нормалния живот" в ненормалния свят

Държава: България, Италия
Година: 2016
Времетраене: 99 минути
Христо
За продукцията

Драма

Сценарий: Григор Лефтеров
Режисьори Григор Лефтеров, Тодор Мацанов
Оператор: Ненад Бороевич

В ролите: Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Ирина Андреева, Димитър Рачков, Любомир Нейков, Павел Поппандов и др.
Продукция: LEMA FILM - Григор Лефтеров, Тодор Мацанов
С подкрепата на ИА "Национален филмов център"

Дебют в игралното кино на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.

Режисьорите на "Христо" - Григор Лефтеров и Тодор Мацанов - имат опит в телевизионни продукции: предавания, документални филми, новели, реклами, музикални клипове. Сценарият на проекта "Христо/Макарена" печели субсидия от Националния фимов център за игрален дебют.

Мотивацията

За създателите филмът "Христо" има сериозна социална мотивация - да обърне внимание на обществото, че между нас има такива хора, които се борят всеки ден за "нормален" живот и едва оцеляват, но никой не се интересува от това как се справят, докъде могат да стигнат и дали изобщо са живи.

Тази тежка мизантропска картина не е само филм, а част от действителността, затова и сюжетът е подкрепен документално. Подобна жестока диагноза на обществото разкриват и "Урок", "Слава", "Посоки", "Лошо момиче", "Единственият свидетел".... Създателите им видимо са водени от критични алтруистични мотиви, но адресатът на тези болезнени филмови обвинения не е публиката, която в цялост е същият анонимен несретник, а властта, която реално създава и отговаря за условията и жертвите. За съжаление, нито един от филмите не е послужил за коректив на управляващите в България - и държавни, и фирмени, доказателството си остава реалността, в която Христо не е единственият случай...Резултатът от ангажираното българско кино засега стига до "Скърбящ вместо Нескърбящите".

Златна Романова

СЮЖЕТ

История от всеки ден....

Христо е на улицата и прави всичко възможно, за да води нормален живот. Няма дом, но успява да си намери работа и жилище под наем. Въпреки че се труди усилено, един ден е уволнен и принуден отново да заживее на улицата. Времето му минава в постоянно търсене на работа. През зимата обаче животът му става още по-труден и едва оцелява. Една нощ едва не стига до убийство, после попада в дилема между човешкото и материалното, за да разбере, че цената на "нормалния" живот е твърде висока за него.

"РОЗЕТА"

НАГРАДИ

Награда "Златна роза" за главна роля на Димитър Николов от Фестивала на българския игрален филм във Варна /2016/

Награда от Младежкото жури на ФИПРЕССИ в Програма "1-2" от Филмов фестивал във Варшава /2016/

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад