Рулетка на мандатите - конституционни процедури и срокове. Коментар на доц. Наталия Киселова и д-р Иван Брегов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Връчването на проучвателните мандати има два аспекта. Единият е конституционен и той би трябвало да има за цел да се формира правителство или, ако след три опита - няма правителство, то да се отиде на предсрочни избори служебно. Това обяснява в студиото на "Денят започна" доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ.

"Другият прочит обаче е партийно-политически и в този смисъл президентът трябва да съчетае тези два аспекта. Желанието на първата и втората по численост парламентарни групи да се отива веднага на избори, означава предизборната кампания да бъде сред лято. И въпросът е, при толкова ниска избирателна активност, дали парламентарните групи си дават сметка какво правят."

По думите й, е нормално президентът да забави темпото. 

"Във втората по численост парламентарна група текат процеси, които са много странни и е добре да им се даде възможност да решат дали желаят или не желаят да получат проучвателния мандат, кой ще го получи и дали ще правят усилия."

   
Почти сигурно е, че няма да стигнем до излъчване на правителство от 50-то народно събрание, смята д-р Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика. 

"Но важното в тази пролука е, дали ще има действия от страна на парламентарните групи, на широкото политическо представителство, дори и на невлезлите в Народното събрание малки политически партии, така че да повишат интереса към политическото участие. И тъй като президентът е имал досега редица инициативи, които обаче често са били само провъзгласявани без да са завършени, дали той ще провокира политическите партии да помислят за някакви по-целеустремени кампании, дали ще се пипа изборния кодекс. Това е времевата пролука, която може да подобри избирателната активност."  

Вижте целия разговор във видеото.


 

Последни броеве

След втория мандат - в търсене на формулата на управление и възможните ходове за изход от политическата криза 06:00, 23.07.2024 Овладян ли е огънят край Воден и застрашена ли е българската бразда от пожарите в Гърция 05:55, 22.07.2024 Каква е ситуацията със засегнатите от пожарите райони и от какво имат нужда пострадалите? 00:00, 19.07.2024 От каква помощ имат нужда и каква е ситуацията със засегнатите от пожарите райони 05:55, 18.07.2024 Къде продължават пожарите в страната и има ли опасност за населените места 05:55, 17.07.2024 Изходът от политическата криза и вторият опит за съставяне на кабинет 05:55, 16.07.2024 След опита за атентат срещу Тръмп - как ще се отрази на предизборната кампания 06:00, 15.07.2024 Вторият и третият мандат. Ще излъчи ли правителство този парламент 05:55, 12.07.2024 В очакване на втория мандат - за ходовете на ДПС и напрежението в партията 05:55, 11.07.2024
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад