Румен Гечев, БСП: Ние искаме да присъстваме в правителството с четири министерски места

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сключването на коалиционно споразумение е нормална международна практика, а също така и защото е добре в една бъдеща коалиция да е ясно кой какви отговорности поема. Това трябва да стане в близките дни. След това ще започнат преговори за кадровите въпроси. Това заяви Румен Гечев в предаването "Още от деня".

Не знам имена, но и да знам няма да ви кажа, коментира Гечев. "От това което видях, виждам, че има желание у всички колеги, аз съм оптимист, но нека да видим", допълни още той.

„Първо се определя тежестта на всяка партия и тя е логична. Ако сметнем броя на депутатите, ще видите, че най-вероятно «Продължаваме промяната» ще има осем министерски места, БСП четири, и след това три /"Има такъв народ"/ и две места /"Демократична България"/", заяви Румен Гечев.

Той заяви, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий трябва да бъде капацитета на самия кандидат.

"Ние искаме да присъстваме в правителството по начин по който нашите представители ще могат да защитят някои от основните цели", допълни Гечев. Той изрази мнение, че няма проблем с формулата «8, 4, 3, 2» тъй като тя съответства на парламентарната тежест на партиите.

На въпроса кои министерства иска БСП да управлява Гечев отговори: "Това в момента не мога да ви кажа, тъй като това не беше обсъждано. Беше обсъждана структурата на кабинета и на качествата на съответните кандидати".

Румен Гечев също така каза, че не се вижда сред евентуалните министри. "Нито съм питал, нито съм поставял въпроса. Който и да е от БСП искам партията да бъде представена добре, кой ще бъде министър не е толкова важно. Има достатъчно кандидати, които отговарят на условията", коментира Гечев.

"Сега сме само 26 депутати, но без БСП няма как да има правителство", заяви още той.

Гечев смята, че в преговорите няма млади и стари. Според него, те трябва да имат опит. "Няма хора, които са били, или са сега, или които ще бъдат, има хора, които могат или които не могат, двойният аршин не е приемлив. Няма нищо чудно в това една партия да представи професори с международно признание, или хора, които са работили в АЕЦ Козлодуй", обясни Гечев.

Румен Гечев каза, че Кирил Добрев е получавал обществени поръчки по време на управлението на ГЕРБ, но според него това не е престъпление.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад