Румен Гечев: Предлагаме освобождаване на минималната заплата от 10% данък

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"В тези трудни условия за българските граждани и за бизнеса предлагаме пакет от социални мерки, това, което сме предложили официално, сме проговорили с нашите партньори от коалицията, с правителството, проговорили сме го даже и с опозицията в неформални разговори", обясни в "Още от деня" Румен Гечев от БСП, заместник-председателят на бюджетната комисия в парламента.

Сред мерките са освобождаване на минималната заплата от 10% данък.

"760 лв. ако е минималната работна заплата, след съответните социални осигуровки шейсет и няколко лв. ще останат във всяко семейство, тези шейсет и няколко лв. ще бъдат значими за хората с минимална заплата", посочи Гечев.

Второ - много от европейските страни прилагат регулиране - пряко или косвено - в това число и таван на цените на енергоносителите. "Това са схеми, които се прилагат в няколко европейски страни", каза зам.-председателят на бюджетната комисия.

"Работим върху понятието "енергийно беден" и работим върху конкретни мерки за компенсация, както във всички страни от ЕС се прилагат такива мерки", подчерта Гечев.  

Той коментира и въпроса за промяна в данъците, като беше категоричен, че това може да бъде самои в посока на изключване на ниските доходи от облагане.

Зам.-председателят на бюджетната комисия коментира и процедурарата за управител на БНБ.

Сегашният екип на БНБ остава да управлява, след като не беше избран Любомир Каримански за гуверньор на централната банка, такъв казус е разписан в конституцията, обясни Румен Гечев.

"Сега трябва коалицията да търси кандидат, зад който ще застанат и четирите партии", каза Гечев.

БСП, която е стабилизираща в коалицията, не влиза в противоборство между отделни партии и поради тази причина не са  подкрепили нито един от двамата кандидати за управител на БНБ, подчерта заместник-председателят на бюджетната комисия в парламента.

Какво още каза Румен Гечев вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад