Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Държим да има коалиционно споразумение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държим да има коалиционно споразумение.  Но няма да успеем за няколко часа да решим противоречията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Неяснотите, по какъв начин ще се случат промените в изпълнителната власт и регулаторите, водят до напрежение. Това каза в „Още от деня“ Румен Христов, зам.-председател на ГЕРБ-СДС.

„Съмнявам се, че България ще се присъедини към Шенген от 1 октомври по въздух, а от 1 януари по суша и море, ако правителството е служебно“, сподели той.

Христов добави, че заради важните за държавата приоритети, трябва да се загърбят политическите и партийни такива. 

„България има сериозна нужда от редовно правителство, затова ние се съгласихме да върнем мандата, да не го реализираме, да се съгласим почти всички министри да са техни. Най-лесно е отново да отидем на избори, но какво ще спечели България“, попита той.

Относно спорът в коалицията за управителят на БНБ, той обясни, че влизането в еврозоната не зависи само от гуверньора на БНБ, а и от правителството. 

Според Христов ПП-ДБ се опитват да узурпират всички властови позиции.

Той добави, че за повечето големи въпроси ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общи позиции – за войната в Украйна, за членството ни в еврозоната и Шенген, и евроантлантическата ориентация. Но за оперативното управление на страната, имат разминавания, защото няма регламентиран начин как да решат този въпрос.

Христов коментира и очакваната кандидатура на ПП-ДБ и "Спаси София" за кмет на София - Васил Терзиев.

„Силно червена, тъмночервена, потомък на ДС по дядова, чичова и бащина линия, и аз съм много любопитен как десните хора, с които ние дълги години бяхме заедно, а впоследствие се разделихме на СДС и ДСБ, ще посегнат към тази бюлетина, при положение, че говорят за лустрация и сега. Представяте ли си в Германия на генерал от СС внукът му да бъде издигнат за кмет на Берлин, попита той.

Той добави, че СДС ще има обща  кандидатура за кмет на София с ГЕРБ. 

„Ще предложим прагматична фигура. Човек, който познава проблемите на София, но още не сме готови с номинацията“, допълни Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад