Румен Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност

Предаване: 100% будни, 24.05.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, малко след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, служебния премиер Стефан Янев и членове на кабинета поднесоха цветя пред паметника на светите братя.

Той поздрави всички сънародници с най-светлия български празник - 24-ти май.

"Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на собствена писменост. И трябва да помним, че преди повече от 1100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието", каза още държавният глава.

Според него днес трябва да отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете са създавали българската държава на духа, от която и днес, и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.

"Да поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната", допълни Радев.

По думите му, България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност, затова има оптимизъм за в бъдеще.

На въпрос ще стане ли ясно дали и кога ще се сменят шефовете на спецслужбите, президентът отговори, че не иска да политизира днешния най-светъл празник. Служебният премиер Стефан Янев обеща информация по въпроса в следващите дни.

Радев допълни, че изведнъж страната ни е станала изключително интересна за лидери и страни в ЕС по темата за преговорите на Република Северна Македония, като не определи интереса като натиск. По думите му България е страната член и не бива да се внасят проблеми в ЕС.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад