Румяна Дечева: Изборният кодекс трябва да се промени и никога повече да не се допускат опашки от чакащи да предадат документите си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако изборите бяха направени само с машини, те щяха да приключат в момента, в който последният човек натисне бутона "гласувай". Щеше да има една дълга разписка, която да бъде подписана и занесена в РИК. Там щяха да бъдат разпечатани протоколите, да се сравнят резултатите и с това да приключи предаването на данните, това заяви в "Денят започва" зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

Тя посочи, че при смесеното гласуване не беше обмислено как потоците на гласуващите с машини и с бюлетини да бъдат обособени, така че отчетите да бъдат лесни.

Дечева каза, че е добре депутатите да вземат някакво решение, което никога повече да не води до такива опашки. Новият Изборен кодекс, който беше приет преди 7 години, е пипан 20 пъти и оправдание, че не може да се пипа сега, защото скоро отново имаме избори, ще бъде безсмислено оправдание, категорична беше тя.

Вижте целия разговор във видеото.