С гръб към публиката - диригентката Дора Христова

Как се опазват музикалните реликви на България

Държава: България
Година: 2007
Времетраене: 30 минути
С гръб към публиката - диригентката Дора Христова
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Иванка Ачева
Режисьор: Мария Новкова
Оператор: Димитър Владов
Продуцент: БНТ

Филмът представя Дора Христова - дългогодишен диригент на хора "Мистерия на българските гласове". С музикален фон от хорови изпълнения на популярни песни, Дора Христова разказва за работата на диригента в изграждането на Ансамбъла и в пресъздаването на всяка песен. Нейната роля коментират Ценко Минкин, Красимир Крюкчийски.

"Хорът"

"Мистерия на българските гласове" се появява като сборна марка за открития в България уникален фолклор от швейцареца Марсел Селие и съпругата му Катрин.


"Мистерията", която той открива, обединява самобитно звучене и мотиви от всички краища на страната - Тракия, Добруджа, Софийско, Родопите, Пиринско и т.н. Марката носи световна слава и популярност на Ансамбъла.
Дълги години хорът е бил под егидата на БНР, след това на БНТ и накрая остава без подкрепа дори от Министерство на културата.

Търговска регистрация на хора /след смъртта на Селие/, извършена еднолично от диригента Дора Спасова, предизвиква остра полемика за правомерността на действията й и за националното измерение на този културен феномен, очевидно затруднен или заблуден в "новостите", така че "спасявайки" се, формацията да загуби своята изключителост, с която "Мистерията" е била не просто модерна за известно време, а вечна и автентична коренна реликва, ценна и разпознаваема за България и от света.

Златна Романова

Българският Марсел Селие

Балканска мелодия

B близъĸ плaн - диpигeнтĸaтa Дopa Xpиcтoвa| БНТ, B близъĸ плaн, 21.10.2019

Обвиняват Дора Христова, че е откраднала Мистерията на българските гласове|"Монитор"

Проф. Дора Христова с право на отговор: "Не съм присвоила хора, нито името "Мистерията на българските гласове" |"24 часа"

Едноличното притежание и използване на "Мистерията на българските гласове е несправедливо" - Проф. Елена Кутева, Директор на НФА "Филип Кутев"|"24 часа"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад