С присъединяването на България в Шенген и еврозоната се очаква засилен инвестиционен интерес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По данни на БНБ 2022 г. беше втората от 15 години насам с най-висок ръст на инвестициите. Този тренд продължава и 2023, като за първите четири месеца БНБ отчете около 60% ръст на инвестициите, коментира министърът на икономиката Богдан Богданов.

Инвеститорите проявяват интерес към конкретни индустрии, у нас това са основно производствените предприятия. Най-голям интерес има към регионите, които са инвестирали в инфраструктура - Пловдив, а през последната година и Бургас, който миналата година е бил на първо място по привличане на преки чуждестранни инвестиции с инфраструктура и добре подготвени индустриални зони.

Той посочи, че с присъединяването на България в Шенген и еврозоната се очаква засилен инвестиционен интерес.

Очакваме това, което видяхме през 2022, да продължи. Сега трябва да подготвим подходящи терени, индустриално насочени. С приоритет ще работим за Северна България, поясни министърът.

Богданов е на мнение, че данъчната политика на България в момента е атрактивна за голяма част от инвеститорите, но трябва актуализация на закона за насърчаване на инвестициите. "Трябва да имаме нови насърчителни мерки и те да бъдат насочени към сектори с реална висока добавена стойност", смята той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад