Съединението: "Вик в шума на епохата"

Хроника на Съединението в България - от "Мъртво вълнение" до "Вик в шума на епохата"...

Държава: България
Година: 1985
Времетраене: 70, 90, 100 минути
Съединението: "Вик в шума на епохата"
За продукцията

Телевизионна постановка

Драматизация по Пелин Пелинов
Режисьор: Асен Траянов
Оператор: Любомир Цветков
В ролите: Георги Черкелов, Цветана Манева, Невена Коканова, Любомир Кабакчиев, Венелин Пехливанов, Андрей Чапразов, Стефан Данаилов, Стоян Стоев, Коста Цонев, Стойчо Мазгалов и др.

Хроника на Съединението в България от 1878 до 1885 година, в части - "Румелия, Румелия", "Мъртво вълнение" и "Вик в шума на епохата".


СЪЕДИНЕНИЕТО: "Румелия, Румелия" - 1 част

Група български патриоти създават таен комитет в Пловдив под името "Единство". Целта им е обединението на България. Членовете на Комитета се обръщат към руския ген.губернатор Столипин за помощ и съдействие, но той отказва. Неговият помощник княз Церетелев им внушава, че Александър II не би искал да разваля отношенията си с Турция.
Английският посланик съветва Сафет паша да действа твърдо при потушаването на въстанията в Македония.
На мястото на Столипин трябва да бъде утвърден някой от предложените турски паши и един грък. Русите предлагат за този пост българина Алеко Богориди. Част от посланиците, подписали Берлинския договор, поддържат това предложение. Началникът на Гененералния щаб на Руската армия - ген. Обручев, успява да убеди турските власти да не въвеждат свои войски в Източна Румелия. Генералът се опасява, че това ще предизвика вълнения сред българското население.
Богориди е назначен за генерал-губернатор.

СЪЕДИНЕНИЕТО: "Мъртво вълнение" - 2 част

Алеко Богориди назначава директори на различни министерства. Още от първото си заседание новият кабинет обсъжда въпроса какво да прави с комитета "Единство". Само чужденците в правителството - ген.Виталис, директор на войската и полицията, и Адолф Шмид, директор на финансите, настояват за неговото разтуряне.
През това врема в с.Голямо Конаре край Пловдив се събира тайна войска. Търсят се оръжия и муниции. Комитетът "Единство" започва подготовка за Съединението. Делегация посещава министър-председателя на Княжеството - Стефан Стамболов, за да го уведоми за това. Княз Александър Батенберг изпраща проф. Панаретов в Англия, за да разбере дали Правителството на лорд Гладстон не би помогнало на българите. Богориди успява да издейства от Високата порта повишение в чин за български офицери и обещанието повече да не се назначават чужденци в армията.

СЪЕДИНЕНИЕТО: "Вик в шума на епохата" - 3 част

В Русия е убит Александър II. Уплашен за властта си, Батенберг предприема редица политически стъпки за смазване на демокрацията. Свален е Стефан Стамболов. Много от държавниците се преселват в Източна Румелия - Петко Каравелов, П.Славейков, Стоян Заимов. Те започват издаването на в-к "Независимост", който обединява силите, ратуващи за Съединение. Абдул Хамид II назначава Гаврил Кръстевич на мястото на Алеко Богориди. Новоназначените директори на министерства се разделят на две групи. Сваленият Стамболов отива тайно в Пловдив и се среща със Захари Стоянов.
На заседание на комитета "Единство" Захари Стоянов предлага да се създаде Централен таен револючионен комитет- за подготвяне на въстание, на който той става председател. В Пловдив са арестувани някои дейци на Съединението. Назрява революционна ситуация.

СЪЕДИНЕНИЕТО: "Вик в шума на епохата" - 4 част

По нареждане на Гаврил Кръстевич са уволнени Захари Стоянов и Иван Андонов. Централният таен революционен комитет (ЦТРК) провежда заседание, на което са приети нови членове - Димитър Ризов и Коста Паница. Започва издаването на вестник "Борба". За делото е необходимо да бъдат привлечени руските консули и особено военното аташе - полковник Чичагов.
ЦТРК изпраща двама свои представители да убедят Княза. Батенберг одобрява готвеното Съединение. Избухва въстанието. Майор Николаев повежда войската към Пловдив. Захари Стоянов и Иван Андонов съобщават за Съединението на Гаврил Кръстевич. Арестуван е Фон Драгалски - директор на жандармерията и милицията. Изпратена е депеша до Батенберг. Съставено е ново правителство начело с д-р Тодор Странски. Едва сега от В.Търново Батенберг изпраща Акт за провъзгласяване на Съединението.

Историята на Съединението|БНТ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад