Съвети преди голямото пазаруване: За какво да внимаваме и как да защитим правата си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Навлизаме в периода на големите пазарувания - есенните намаления в магазините вече са факт, в очакване сме на "черния петък", престоят коледните и новогодишни празници.

В студиото на "Денят започва" със съвети за потребителска защита гостува Габриела Руменова - създател на платформата "Ние потребителите".

Ако искаме да си купим нещо изгодно на черния петък през ноември, още отсега трябва да си набележим желаната стока, обясни тя и предупреди, че промоциите в сайтовете на магазините невинаги важат и за физическите им обекти.

"Единственото изискване е да се спазват законовите уредби - старата цена да е прилагана месец преди кампанията за намаление и да са посочени и двете цени, за да може потребителят да направи сравнение."

При установяване на фалшиво намаление гражданите могат да сезират КЗП и законът им дава възможност за разваляне на договора.

"Призовавам хората да го правят, дори да е за две стотинки - въпрос на принцип е. Така можем да дисциплинираме търговците и да им покажем, че знаем правата си и сме готови да ги отстояваме", категорична беше Руменова.

Тя подчерта, че независимо от търговската гаранция потребителите имат право на до две години рекламация, без значение дали стоката е купена на намаление или на редовна цена.

И още за какво да внимаваме и как да защитим правата си - вижте във видеото ни съветва специалистът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад