Савина Савова: Статутът на сграда като паметник на културата може да бъде възстановен единствено с решение на Министерство на културата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато говорим за сгради - паметници на културата, трябва да отбележим, че изцяло правомощията и компетентността по отношение на техния статут е в режим и в ръцете на Министерство на културата. Столична община полага огромни усилия, за да съхрани всяка една сграда на културата на територията на София, това заяви в "Култура.БГ" кметът на район "Възраждане" на СО Савина Савова по повод пожара на бившето кино "Възраждане".

Тя подчерта, че е част от екипа на кмета на София Йорданка Фандъкова, която постави като основен приоритет в работата на Столичната община именно съхраняването на културно-историческото наследство по отношение на всички сгради, които имат статут "паметник на културата".

Савова припомни историята на сградата на бившето кино "Възраждане", построена през 1900 г. През 2003 г. с решение на Министерство на културата статутът на сградата на паметник на културата с национално значение е свален в най-ниската степен "за сведение". Независимо от това тя остава в обхвата на паметниците на културата.

Кметът на район "Възраждане" беше категорична, че свалянето на статута не означава, че той не може да бъде възстановен. Още повече за тази сграда е внесено предложение статутът да се възстанови, но това е в правомощията на Министерство на културата. Те могат само за няколко дни да вземат такова решение, категорична беше Савова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад