Село край завод

Индустриалното бъдеще на селото започва...

Село край завод
За продукцията

Драма

Сценарий: Стоян Ц. Даскалов
Режисьор: Петър Баталов
Оператор: Христо Вълчанов
Художник: Рандю Рандев
В ролите: Виолета Бахчеванова, Найчо Петров, Петър Слабаков, Лидия Григорова, Николай Узунов, Недялка Георгиева, Атанас Божинов, Георги Георгиев, Кирил Божков, Живко Гарванов и др.

Реформите на село в средата на ХХ век - с пропаганда и сатира от Ст. Ц. Даскалов в "Завод на село" и "Опак човек"

Краят на 60-те години на ХХ век. Край село се строи голям индустриален обект. Зелените ливади се превръщат в трапове, където се бърка бетон, а на мястото на трепетликите изникват строителни мрежите. Всепризната водачка на селските жени, Игна смело отстоява разбиранията си и не може да се примири, че мястото, където тя и съселяните й са израснали ще бъде разорено и застроено.

Съпругът й Съботин работи на строежа на новия завод и това често става причина за спорове между тях. Игна спори и с партийния секретар Облака и с новоназначения председател Дянко. Секретарят на околийския комитет Слънчев я обвинява в подготвяне на заговор. Дъщерята на Игна - Яничка - се влюбва в Ичката, който също работи на строежа. С всеки изминал ден, въпреки неодобрението на селяните, заводът израства. Промяната е започнала и Игна се замисля за бъдещето.

Опак човек